Zsálya
Az árvacsalánfélék családjába tartozó növény.
Latin neve Salvia, ami annyit jelent, hogy „gyógyítani”.
Már az ókori rómaiak, görögök is használták húsaik
tartósítására.
Hamar rájöttek gyógyhatására,
hogy a növény hatékony a sebgyógyításban,
kígyómarásban.
Az arabok a 10. sz-ban úgy vélték,
hogy az emberi élet igencsak meghosszabítható
általa.
Napjainkban a leginkább használatos fajtája az
orvosi zsálya, amely kiskertekben található meg.
Ezenkívül találkozhatunk mezei zsályával,
muskotályzsályával, kolibrizsályával…
Energia és ásványi anyag tartalma:
A-, C-, B6- vitamin; kalcium, vas,
mangán, cink, réz;
Antioxidánsok melyek megvédenek sok
betegségtől; Rutint is tartalmaz, amely erősíti a hajszálereket.
Élelmiszerkénti felhasználása:
Általában húsokat fűszerezünk vele,
de tehetjük levesekhez, tésztákhoz,
és teaként is fogyaszthatjuk.
Egészségre gyakorolt jótékony hatásai:
- A feszültség, depresszió ellenszere
- Jó az álmatlanság ellen
- Izzadásgátló
- Fájdalomcsillapító
- Gyulladáscsökkentő
- Emésztés javító
- Gyulladáscsökkentő
- Véd a baktériumos fertőzésekkel szemben
- Illóolaja kisimítja a ráncokat, gyógyítja a
bőrgyógyászati gondokat.
Hozzászólások
Zsálya — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>