Ehető virágok: Büdöske
Bársonyvirág, büdös rózsa, borsola…
Az őszirózsafélék családjába tartozik.
A világ nagy részén elterjedt, Amerikából származik.
A magyar kertekben már a 18. században megtalálható.
Erős illata miatt sokáig mérgezőnek hitték.
A kertészek kedvelt virága,
egyrészt mert mutatós virág,
másrészt mert minden talajhoz jól alkalmazkodik.
Emellett a kultúrnövények mellé is szeretik,
mert távoltatart sok kártevőt.
Remekül szolgál a káposztafélék,
sárgarépa, uborka, bab mellett.
Energia és ásványi anyag tartalma:
0.15 % illóolajat tartalmaz, ezenkívül
ellagsavat, xantofillt, flavonoidokat.
Élelmiszerkénti felhasználása:
A sáfrány helyettesíthetője lehet sárga színe miatt.
Tehetjük levesekbe, rizshez, salátához, köretekhez.
Remek tea készíthető belőle,
dohány ízesítésére is használják.
Egészségre gyakorolt jótékony hatása:
- A büdöskéből készült olaj nyugtató hatású.
- A levegőben lévő baktériumokat elpusztítja.
- Gyorsabban gyógyulnak a sebek általa.
- Fertőtlenítő hatású.
- Távol tartja a rovarokat, mint például a tetű,
- szúnyog, poloska.
Hozzászólások
Ehető virágok: Büdöske — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>