Hitvallás
Kedves Olvasó!
Nagyratörő CÉLLAL indítottam ezt az oldalt.Mégpedig, hogy megtartó közösségeket hozzunk létre,
ki- ki a maga környezetében.
Titkos vágyam:
Elkötelezettség, nagy szeretettel az élet iránt.
Minőségi termények, közben tisztelve a természetet.
Csak annyit és úgy elkérve Földanyától,
amennyi az életünk támogatásához feltétlenül szükséges.
Hogy azzal semmiképpen se ártsunk senkinek és semminek.
Ide tartozik az is, hogy szinte mindent kézi erővel végzünk
(pl, kézi kasza, kézi kapa, mulcsos takarás…)
Lehetőség szerint csapadékvízzel öntözve,
közben figyelve a földben található életformákra,
számukat a legnagyobb mértékben megnövelve,
hogy a földben igazi élet legyen.
Olyan önfenntartó rendszer kiépítése a cél,
melyben megvan a természetes körforgás.
Az állatok megeszik a termény egy részét és trágyázzák a földet,
ami aztán jó termést adva újra tápanyagként szolgál
nekünk és az állatoknak is.
Nemcsak elveszünk, adunk is:
Takarjuk a földet és csak annyira bolygatjuk,
amennyire feltétlenül szükséges.
Rövidesen az egész területen
mélymulcsos gazdálkodást végzünk,
ezzel a talajéletet nagymértékben támogatva.
… Nos így kezdtem bele a lakóhelyemen Galgagyörkön, a Galga- Tanyán,
falusi környezetben a földművelésbe 2019- ben.
Olyan módon indultunk, ahogyan azt eleink tették
(legalábbis amire még emlékszem 🙂 ).
Azt termesztünk, amit a föld elbír és természetesen,
természetes eszközökkel és módon.
2019- ben és azt hiszem még pár ezt követő évben is- kísérletezve.
Állatok is vannak, önellátásra vágyom, és föld közeli életre.
Van négy fiam, akiknek lassan saját családjuk lesz és szeretném,
ha ők már ilyen ételt ennének.
Mert az étel = élet.
Hogyan lesz ebből közösség?Hogyan lehet a mai világban,
mai igényekhez alakítva közösségeket létrehozni?
Nem könnyű, hiszen mindenkinek van dolga éppen elég!
Ez egy döntés kérdése, hogy:
„Igen, én adok magamnak annyit- mert megérdemlem,
hogy jó szándékú emberekkel töltsem a szabadidőmet!”
Aki szeretne időt tölteni a „tanyán”,
várjuk szeretettel!
Hírlevélben jó előre kiküldöm majd a KALÁKA időpontjait.Valaki megkérdezte tőlem a napokban, hogy mi az a kaláka.
Akkor jöttem rá, hogy sokan nem is ismerik ezt a szót.
Kaláka:
Jó szándékú emberek közössége, akik segítenek
egymásnak a nagyobb munkálatokban.
Mint eleinknél, akik sok munkát együtt- barátok, rokonok összefogásával
végeztek (házat építettek, kapáltak, diót törtek, kukoricát fosztottak…).
Ma ezt a jó szokást követve hívok minden jó szándékú embert
a tanyára dolgozni, jókedvvel együtt lenni.
A lényeg az együtt töltött idő, ahol megismerjük egymást
és elfogadjuk egymás gyengeségeit, hibáit
és kitűnnek előnyeink, jó tulajdonságaink is.
Legnagyobb hozadéka:
Ha rendszeres látogató vagy a tanyán, tapasztalhatod, hogy a zöldség,
a magvetéstől kezdve a szüretig hogyan kerül az ételbe az asztalodra.
Akkor talán nem akarsz majd kidobni szinte semmit, mert látod,
hogy mi munka van abban, hogy pl. egy paradicsomot megehess.
Vagy nem csak látod, hanem tapasztalod, mert dolgozol is
a kertben és látod, végigkíséred a fejlődést.
Ugyanezt végigélheted az állatokkal kapcsolatban is.
Másik nagy hozománya a módszernek:
Csak azt együk, ami megterem és akkor, amikor megterem.
Magyarul, azzal főzünk, ami van.
A föld anyagából van a testünk, magyar embernek ebből a földből.
(vagyis kellene élnünk)
Testünknek is van éves ciklusa, az itt élőknek ugyanaz, mint a földnek ITT.
Azaz, a föld mindig azt adja, amire szükségünk van,
amit a legjobban tudunk hasznosítani, adott időszakban.
Így egy éven belül a tested minden olyan anyagot
(ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek…)
megkap, amivel TE egészségesen, edzetten,
erős immunrendszerrel éled az életed 🙂
Szóval hírlevél…
Ha szeretnél hetente körképet kapni itt a lehetőség, iratkozz föl >>
Természetes étel, természetes élet!!!
Ez a „hitvallásom”, erre jött létre ez az oldal.A többi csak folyománya.
Így:
Minden tavasszal, a jó idő érkeztével megkezdjük
a konyhakerti munkákat és az első növények
vetését, telepítését a Galga- Tanyán.
Az első tavaszi termények úgy április- májusban várhatók.
(saláta, sóska, újhagyma… stb.)
Teljesen vegyszer és adalékmentes minden.
Pár családot tudunk így ellátni étel alapanyaggal.
Természetesen az lenne jó, ha hetente kihasználnák
ezt a lehetőséget, mert akkor lesz természetes ez a lét.
Nem tud mindenki falura költözni!
Ezért én ezt tudom adni: a terményeket,
ezt a módot ajánlom a természetes életre.
Segít a recepttár, hogy mit is lehet készíteni abból, ami terem >>
Konyhakerti kosár hetente:
Terv szerint csütörtökönként van szállítás Budapestre és a környékre
– kosarakban, amit majd kiürít mindenki a saját szállítóeszközébe.
Hírlevélben küldöm a heti kínálatot, étel recepteket és az alapanyagok
jótékony hatásait a nyersanyagokhoz inspirációnak.
A recepteket megtalálod ide kattintva >>
Blog napló:
Minden munkálatot és napi tevékenységet kiírok majd a naplóban.
Nemcsak a jó dolgokat, hanem a nehézségeket is,
mert nem szeretném, ha bárki vágyálmokat ringatna,
hogy ez mindig egy idilli történet.
Bizony vannak nehézségek, vannak kudarcok.
De sokkal több az öröm és a boldog pillanat.
de részese lehetsz ennek a csodás és mindig izgalmas világnak.
Remélem, hogy ezzel az oldallal csendes mozgalmat indítok.
A bejegyzéseket itt olvashatod >>
Add tovább a címét, ha tetszik az irány.
Éljünk természetesen, együnk természeteset és legyünk egészek!!!
Ja, és…. másolható!!!
Köszönöm.
Szeretettel:
a Galga Tanyáról
Utóirat:
Egy pár tipp a kertből, hallgasd meg itt >>