Ehető virágok: Borágó
Borvirág, báránynyelv, pirítófű, tetűvirág
Földközi- tenger vidékéről származik,
de megtalálható Észak- Afrikában,
Irakban és egész Európában.
Az ókorban már ismert növény volt,
bort ízesítettek vele.
Energia és ásványi anyag tartalma:
Némi illóolajat, alkaloidokat,
flavonoidokat, káliumot, kalciumot,
szilíciumot találhatunk benne.
Élelmiszerkénti felhasználása:
Leveleit hasonlóképen használhatjuk fel,
mint a spenót leveleit.
Ennek az íze az uborkára emlékeztet.
Remekül illik krémsajtokhoz,
salátákhoz, mártásokhoz.
Virága salátába, desszertekbe,
limonádéba, túrós ételekbe igen mutatós.
A sárgadinnyéhez hasonló ízvilágot
érezhetünk ki belőle.
Gyökerét bor ízesítésére használják.
Egészségre gyakorolt jótékony hatása:
- Fürdővízbe téve izom- és izületi panaszokra
- Hasmenés ellen.
- Kelések borogatására.
- Pikkelysömör elleni készítmények
egyik fő hatóanyaga. - Serkenti a mellékvesék működését,
ezért stresszoldására kitűnő. - Teaként vizeletajtó.
- Borogatásként használhatjuk toroköblögetésre,
gyulladt bőrre. - Erre olaja is alkalmas, főleg az idegi alapú száraz,
gyulladt területekre.
Immunerősítő.
Hozzászólások
Ehető virágok: Borágó — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>