Kerti laboda
A laboda a disznóparajfélék családjába tartozik.
Levélzöldség, mely Közép- Ázsiából származik.
A középkorban gyógyhatásai miatt volt használatos,
a 19. századtól főzeléknövényként emlegetik.
Kertjeinkben előfordulása igen ritka,
a spenótfélék kiszorították őt.
Pedig saját magát veti el, így kora tavasszal már bújik.
Két változata terjedt el: a vörös és a zöld;
de már lehet találkozni a kettő kombinációjával is:
a zöld levélen piros erezet.
Júniustól szeptemberig tudunk leveleket szedni az ételeinkbe róla.
Energia és ásványi anyag tartalma:
Vas, kalcium, kálium,
magnézium, foszfor, mangán.
A-, C-, K- vitamin. C- vitamintartalma 2-szer magasabb a citroménál,
klorofiltartalma pedig a spenótot előzi meg.
Élelmiszerkénti felhasználása:
Régen a nagy leveleit a vaj csomagolására használták.
Ma teszik fűszervajakba, főzelékbe,
salátákba, savanyúságba, levesekbe.
Egészségre gyakorolt jótékony hatásai:
- Daganatmegelőző
- Bőrpuhító
- Hashajtó.
- Köszvényre.
- Légzőszervi megbetegedéseknél.
- A-vitamin hiányra, úgy hogy a magját lisztté őrlik.
Hozzászólások
Kerti laboda — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>