Torma
Csípős torma, közönséges torma,
a magyar gyömbér…
Keresztesvirágúak családjába tartozik.
Nyugat- Ázsiából került Dél- Kelet Európába.
Ősmagyar zöldségünk,
Árpád korában már gyógynövényként
használták, lovaik kehességét kezelték vele.
Fűszernövényként is nagy jelentőséggel bír.
Ásásakor vastagabb gyökereit használjuk fel.
A vékonyabbakat el lehet ültetni vissza,
ezzel egyszerűen szaporítható.
Energia és ásványi anyag tartalma:
C-, K- vitamin.
Folsav, kalcium, nátrium, magnézium.
Élelmiszerkénti felhasználása:
Főtt húsokhoz ecetes variációba,
savanyúságokba.
Mártásként, salátákhoz, hidegtálakhoz
és levesek ízesítőjeként.
Élettani hatásai:
- Vizelethajtó.
- Remek májbántalmak ellen.
- Felsőlégúti megbetegedésekre, mint pl.:
- asztma, hörgőhurut, makacs köhögés, rekedtség.
- Levele lázcsillapításra hatásos.
- Borogatásként vérbőséget okoz, ezért sebek gyógyítására jó (ámbár az első pár perc nem kellemes).
- Immunrendszer erősítő.
- Az epehólyag működését serkenti.
- Étvágygerjesztő.
- Vese és húgyuti fertőzések ellen is bevethető.
- Rostban gazdag.
Hozzászólások
Torma — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>