Salátafélék
1 vagy 2 éves növény, amely az őszirózsafélék
családjába tartozik.
Hoppokratész, ókori orvos a salátát a táplálkozás
fontos részeként említi,
az Istenek eledeleként hívták ekkor.
Egyes források szerint
a piramisok építésénél
résztvevő embereket is
ezzel a levélzöldséggel etették,
hogy egészségesek legyenek.
Babiloni uralkodó Belsazar,
lakomáin is salátákat szolgáltak fel.
Rengeteg fajtája van: fejes, kötöző, metélő-, vagy tépő,
endívia, jégsaláta.
Színei is változatosak.
Energia- és ásványi anyag tartalma:
A-, B-, C-, K- vitamin, béta karotin, folsav, kalcium, vas, mész.
A szabadföldben termesztett saláta vitamintartalma
jelentősen magasabb, mint fóliás társaié.
Élelmiszerkénti felhasználása:
A salátákat többnyire nyersen fogyasztjuk.
Sültekhez, szendvicsekbe.
Savanyúságként is megállja a helyét,
ecetet adva hozzá.
Főzeléket is készíthetünk belőle,
de ugyanakkor levest is, bár ez nem túl elterjedt.
Egészségre gyakorolt jótékony hatásai:
- A-vitamin tartalma miatt revitalizálja bőrünket,
késlelteti az öregedést. - Segít méregteleníteni.
- A leveleiből főzött lével jó borogatni a pattanásokat,
pikkelysömört. - Vizelethajtó.
- Fogyókúrában jól alkalmazható,
mivel alig tartalmaz cukrot és zsírt. - Terhesség ideje alatt azért érdemes fogyasztani,
mert sok benne a K- vitamin,
ez a magzat fejlődésében nélkülözhetetlen,
ugyanakkor az émelygést is csökkentheti. - Lactucariumot tartalmaz, mely segít nyugalmunk megőrzésében,
és a jobb alvásban. - Lugosító hatású.
- Cukorbetegeknek igen ajánlott a fogyasztása.
Hozzászólások
Salátafélék — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>