Rozmaring
A falusi kiskertek kedvenc növénye volt.
Népdalainkban mindig a szívvel, gyakran a szerelmi
bánattal hozzák összefüggésbe.
„ Rozmaringnak két féle szokása:
Télen-nyáron zöldellik az ága.
Ha eltörik, kórójé változik.
Az én szívem terád várakozik.”
Az ajakosvirágúak családjába tartozik,
gyógy- és fűszernövény.
Már az ókoriak is ismerték,
nálunk a 17. században terjedt el.
Erzsébet királyné használta köszvényre, azt írta róla,
hogy megfiatalodott és megszépült tőle.
A receptet Raymundus Lullus
készítette el, először ebből indult el a rozmaring, mint parfüm is.
Tartalmaz:
1-2 % illóolaj ,cseranyagot, kámfort,
flavonoidot, triterpénsavat.
Élelmiszerkénti felhasználása:
Ecet készítéshez, bármilyen húshoz remekül illik:
legyen az hal, szárnyas, vadhús.
Ezenkívül jó mártásokhoz, szószokhoz.
Az olasz és francia ételekre jellemző fűszer.
Virágát tehetjük teákhoz.
Fürdővízhez téve frissít és illatosít.
Egészségre gyakorolt jótékony hatásai:
- Epehajtó.
- Görcscsillapító.
- Menstruációs és klimaxos rossz érzések ellen.
- Idegerősítő.
- Étvágygerjesztő.
- Fokozza a vérellátást.
- Illóolajából bedörzsölőt készítenek, reuma ellen.
- Távoltartja a molyokat is.
- Olajának élénkítő hatása van.
- Baktériumölő.
Hozzászólások
Rozmaring — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>