Málna és málnalevél
Magyar népies neve a Dunántúl bizonyos részein:
„ Boldogasszony csipkéje”
A málna a rózsafélék családjába tartozik, félcserje.
Ami meglepő: csonthéjas gyümölcs.
Hegyvidékeken vadon termő,
sok helyen termesztett.
Már az ókorban is tudtak gyógyhatásáról.
Bogyója lehet fehér, piros, sárga, lila, fekete.
Energia és ásványi anyag tartalma:
A-, B1-, B2-, B3-, C-, E- vitamin.
Kalcium, kálium, magnézium, vas,
szelén, niacin, mangán.
Egészségre gyakorolt jótékony hatása:
- Vese- és hólyagbántalmakra.
- Izzasztó hatása van.
- A vajúdó kismamákkal évezredek óta itatták,
mert a fájdalmat képes stimulálni. - Menstruációs görcsökre.
- Gyulladásgátló hatása révén
a gyomrot megnyugtatja. - Csökkenti a puffadást, és a bélgázokat.
- Borogatásként alkalmazva remek bőrgyulladásokra:
mint ekcéma, akné, pikkelysömör.
Immunrendszererősítő.
Hozzászólások
Málna és málnalevél — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>