Kukorica
Málé, törökbúza, tengeri…
A perjefélék családjába tartozik.
Európába Kolumbusz hozta be Amerikából.
Az ott élő őslakosok alapvető
tápláléka volt.
Hozzánk Törökország felől érkezett,
ezért kapta a tengeri elnevezést.
A csövek színe változatos.
Legelterjedtebb a sárga minden árnyalata,
de találhatunk vörös, barna,
kék és zöld színűeket is.
Energia és ásványi anyag tartalma:
C-, A-, B1-, B3-, B5-, B6-, B9- vitamint,
vas, foszfor, nátrium, kálium, kalcium,
cink, réz, mangán.
Élelmiszerklénti felhasználása:
Magában megfőzve, sütve, grillezve.
Levesként; húsok,saláták és
zöldséges ételek kiegészítőjeként.
Lisztjéből kenyér, lepény, tortilla,
muffin készülhet.
Egyes fajtái pedig pattogatott kukorica
formában kerül asztalunkra.
Egészségre gyakorolt jótékony hatásai:
- Szív- és érrendszeri betegségekre.
- Daganatok kialakulása ellen.
- Vízhajtó tulajdonságú, magas rosttartalma miatt.
- Fáradság ellenszere, jó agypörgető.
- Óvja a látásunkat.
- Késlelteti az öregedést, antioxidáns tartalma végett.
- Gluténérzékenyek is fogyaszthatják a belőle készült lisztet.
Hozzászólások
Kukorica — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>