Édesburgonya vagy batáta
A burgonyavirágúak rendjébe, és a szulákfélék családjába tartozó növényfaj, melyet gyökérgumójáért termesztünk, bár fiatal levelei is ehetőek.
Közép- Amerikában őshonos, Európába Kolumbusz Kristóf hozta be.
Két alapvető fajtája van:
– Fehér, vagy világosszürke húsú, bőre mély lilás. Íze a szelídgesztenyéhez hasonlít.
– A másik fajtának húsa narancssárga, bőre sárgás. Íze a sütőtökhöz hasonlít.
Energia és ásványianyag tartalma:
C, E, B2, B6, kálium, réz, mangán
Jelentősebb összetevő:
1,5- 2 g fehérje, összetétele a tojáshoz hasonló;
Béta karotinban gazdag;
Vitamintartalma igen magas.
Élettani hatások:
- Daganatmegelőző;
- Csökkenti a gyomorrák, májbetegségek kockázatát;
- Antioxidánsai, vitaminjai, proteinjei segítenek a fiatalság megőrzésében.
- Gazdag tápanyagforrás, mégis remekül beilleszthető fogyókúrákba, mert kalóriatartalma alacsony.
- Zsenge hajtásaiban még magasabb a C-vitamin és béta karotin.
Élelmezési felhasználás:
Süthető, főzhető, grillezhető, de akár süteménynek is kiváló.
Hozzászólások
Édesburgonya vagy batáta — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>