Dió
Tudományos nevén a Közönséges dió az egyik leghosszabb életű fa. Mintegy 150-160 évig él, beletelik akár 20 évbe is hogy termést hozzon. Mind a levelét, termését és fáját is hasznosítjuk.
Kr. e 9000-7000 táján már fogyasztottuk a diót ez Perzsia területén volt.
Onnan eljutott Közép- Ázsiába, Kínába, Rómába. Ősi termékenységszimbólumként tekintettek rá, de szimbolizálja az örök fiatalságot, szerelmet, hosszú életet, egészséget. sok helyen hagyomány pont ezért diófát ültetni, ha gyermek születik.
Számon tartják vallási jelképként is: például a keresztények a dió belsőt Krisztussal, míg a héj Mária szimbóluma.
Energia és ásványi anyag tartalma:
Magnézium, cink, kálium, vas, foszfor, kalcium, B1, B2, B3, E,C vitamin.
Néhány jelentősebb összetevő:
Zsír: telített zsír, omega3 melyet testünk nem tud önállóan előállítani
Fehérje: 18 különböző aminosavból
Szénhidrát: 3 különböző cukorból
Szervezetre gyakorolt jótékony hatása:
- Véd az érelmeszesedéstől;
- Kiváló az agysejtekre gyakorolt hatás;
- Magas vérnyomásra;
- Magas koleszterinre.
Élelmiszerkénti felhasználása:
A diólevélből főzött tea nyugtató, idegrendszert védő, vértisztító.
Ezenkívül baktérium és gombaölő, remek torokgyulladásra sebekre.
Fürdővízhez adva méregtelenít.
A zölddióból készítenek lekvárt, befőttet, és likőrt is.
A dióbélből végtelen a lehetőség:
mártás, saláta, és a sok sütemény, desszert…
Hozzászólások
Dió — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>