Csombor, avagy borsikafű
Az árvacsalánfélék családjába tartozó fűszernövény. Hívják még hurkafűnek, bécsi rozmaringnak, pereszlénynek.
Az erdélyi konyha kedvelt fűszere, gyógynövénye.
Már a 16. században is említik, a bazsalikomhoz, majoránnához, borshoz hasonlít az íze, de ettől régebbi a múltja: Egyiptomban balzsamozásra használták.
Energia és ásványianyag tartalma:
B, D, C- vitamin, cink, magnézium, kalcium, vas.
Élettani hatása:
- Teája jó a torokfájásra, hasfájásra;
- A belőle készült krémekkel kezelhetünk kiütéseket, horzsolásokat;
- Fokozza a férfiasságot;
- Csillapítja a görcsöket, fájdalmat;
- Tisztítja az emésztőrendszert.
Hogyan használjuk a konyhában a csombort?
Frissen szedve salátákhoz;
Bablevesbe téve különleges aromát kölcsönöz;
Sültekhez is illeszkedik.
Azt kell a borsikafűnél kitapasztalni, hogy mi az a mennyiség amelytől az étel nem lesz túl markáns.
Hozzászólások
Csombor, avagy borsikafű — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>