Bodza
A bodza a pézsmaboglárfélék családjába
tartozik.
Kissé hegyesdombos történelme van.
hol az egekig magasztalták, hol megszégyenítették.
A dánok a természet istennőjét tisztelték benne,
míg a keresztények azt hirdették, hogy Jézus keresztfájának anyaga
(kicsiny mérete ellenére).
Ám akárhogy is akarták a bodzát lealacsonyítani
nem sikerült.
Egy 1644- ben írt szakkönyv már ecseteli,
mi mindenre hasznos.
Megkülönböztetünk:
– Földi bodzát
– Fürtös bodzát
– Fekete bodzát
Az első kettő mérgező, fogyasztásra a fekete bodza jó,
melyet úgy emlegettek, hogy a szegény ember
gyógyszeres szekrénye.
Energia és ásványi anyag tartalma:
C-, B1-, B2-, B6; folsav, vas,
kalcium, magnézium, kálium
Szinte valamennyi esszenciális
aminosavat tartalmazza.
Élelmiszerkénti felhasználása:
Csinálhatunk belőle szörpöt, pezsgőt,
lekvárt, üdítőt, és számtalan desszerthez
illik.
Egészségre gyakorolt jótékony hatása:
- Emésztést segítő
- Vízhajtó
- Felső légúti panaszokra
- Reumára
- Immunrendszer serkentő
- Lekvárja gyógyítja a TBC-t
- Levele jó az égési sebekre, vérzésre
- Hashajtóhatása van a friss bodzahajtásnak
Hozzászólások
Bodza — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>