Bab (szárazbab)
Bab
szárazbab, fuszulyka, paszuly, bivalypaszuly (Erdély),
csótányborsó, bikaborsó (Felföld)…
Az egész világon elterjedt kedvelt kultúrnövény.
A legelső bab ültetvények kb. 6000 évesek,
az amerikai kontinensről kerültek elő.
A növény fontosságát az is jelzi,
hogy a fáraók sírjaiban is találtak babot.
Európába Amerikából került az 1530-as években.
Számunkra és eleinknél is elterjedt, hasznos táplálék.
Erre utal többek között a Babszem Jankó népmese.
Sokszínű fajtaválasztékkal találkozunk.
Így pl. van vörösbab, jégbab, fehér bab, békahátú bab, lila, fekete, vajbab… stb.
Energia és ásványi anyag tartalma:
Van benne többek között B1 vitamin (tiamin), kálium,
folsav, foszfor, magnézium, nátrium, molibdén, vas, mangán.
Néhány jelentősebb összetevője:
Fehérje, zsír, szénhidrát, keményítő
Élelmiszerkénti felhasználása:
A babot sokféle módon lehet elkészíteni.
Levesnek, főzeléknek, salátának, szószok sűrítésére, mártásnak.
Vegán étrendben pótolhatja a húst.
A kedvelt krém, a zakuszka alapanyaga.
A recepttárban találsz néhány egyszerűen elkészíthető
babos ételt.
Ide kattintva megtalálod a recepteket >>
A Pinteresten is megnézheted a képeket itt >>
Egészségre gyakorolt jótékony hatása:
Az itt felsorolt tünetek esetén vedd elő a józan eszed
és a használatot előzze meg orvosi diagnózis és kezelés.
- Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
- Felveszi a harcot a rákkal szemben
- Sok antioxidánst tartalmaz, minél sötétebb, annál többet
- A szervezet a babot sokáig emészti, így a szervezet teltségérzete tovább marad meg, segítve ezzel a fogyókúrázókat
- Megtalálható benne a resveratol vegyület, mely felveszi a harcot a ráncok ellen, bőrünket üdén tartja
- A beáztatott babnál a víz hatására a nedvességtartalom kiegyenlítődik, ezért a gázképződésért felelős oligoszacharidok lebomlanak
…. a teljesség igénye nélkül…
Bizonyára TE is ismersz pár jótékony hatást,
amit nem soroltam fel.
Kérlek, hogy oszd meg itt a hozzászólás rovatban,
hogy más is hasznosítani tudja a jó ismereteket.
Segítsük egymást így is 🙂
Köszönöm !!!
Hozzászólások
Bab (szárazbab) — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>