Zöldborsó
Zöldborsó
Egyik legősibb kultúrnövényünk.
Régészeti leletek szerint már Kr. e. 6000 évvel termesztették
Közép – Ázsiában és a Nílus deltájában.
Két területet tekintenek őshazájának: Afganisztánt, Abesszíniát.
A középkorban nagy mennyiségben
főleg állati takarmányként használták.
A Kárpát- medence területén már a bronzkorból
vannak leletek a termesztéséről.
A szó jelentése homályba vész,
vannak akik ótörök eredetűnek tartják.
(Szerintem köze van a bors szógyökhöz, mint erőhöz.)
Zsenge formájában a XVI. században jelent meg
Európa más konyháiban is.
Ma már több mint 250 fajtája létezik.
Energia és ásványi anyag tartalma:
A (béta karotin), B1, B2, C, E- vitamin, magnézium, kálium, mangán,
foszfor, vas, cink, réz, sok glükóz (nagy energiatartalom),
magas fehérjetartalom (sok esszenciális aminosav),
magas szénhidrát és rosttartalom.
Kiváló magnéziumforrás (magnézium- kalcium 1:1 arányban).
Zsengén, héjasan fogyasztva gazdag cellulózforrás.
Élelmiszerkénti felhasználása:
Finom lágy, édeskés íze és egészségre gyakorolt
jótékony hatása miatt érdemes gyakran enni- vitaminbomba.
Nemcsak a borsó szemeket, hanem a zsenge
borsó hüvelyét is érdemes fogyasztani.
vagy más zöldségekkel vegyítve, rizses változatú köretként
– ez a rizibizi, borsópörköltet.
akár magában, akár zöldségkeverékekben.
Értékes fehérjeforrás is.
A recepttárban találsz néhány egyszerűen elkészíthető
borsós ételt.
Ide kattintva megtalálod a recepteket >>
A Pinteresten is megnézheted a képeket itt >>
Tippek:
Akkor lesz igazán puha a zsenge zöldborsó,
ha lobogó vízben, egy szál mentával főzzük.
Egyébként előfordulhat, hogy túlfőződik és megkeményedik.
Ha nem zavar a cukor íze, egy kanál cukorral,
ha zavar, egy csipetnyi szódabikarbónával
röviden párolva megmarad az élénk zöld színe.
Egészségre gyakorolt jótékony hatása:
Az itt felsorolt tünetek esetén vedd elő a józan eszed
és a használatot előzze meg orvosi diagnózis és kezelés.
- Segíti a bélműködést, serkenti az emésztést,
megszünteti a székrekedést:
Magas rosttartalma miatt - Szíverősítő:
Nagy magnézium tartalma miatt
segíti a szívizom működését és felépítését
Káliumtartalma segíti a szabályos és erős szívműködést - Vérképző hatású:
Klorofill tartalma jó hatással van a vörös vérsejtek képződésére. - Csonterősítő:
Magnézium tartalma segíti a csontok kalcium
tartalmának megtartását - Izomerősítő:
- Gyulladáscsökkentő:
Jelentős A-vitamin tartalma miatt - Vérnyomás harmonizáló:
A magas vérnyomás csökken, az alacsony nő
Magnézium, mangán tartalma miatt
Kúraszerűen fogyasztani - Immunerősítő:
Sok klorofill és vitaminok, nyomelemek… - Diéta, fogyókúra:
Elveszi az éhségérzetet, telítettségérzést ad. - Gluténérzékenyeknek:
Zöldborsó lé enyhíti a belekben a gyulladást. - LDL koleszterint kordában tartja
- Cukorbetegeknek:
egyensúlyban tartja a normális vércukrot - Sérülések esetén:
Mivel a magnézium minden rugalmas,
puha szövetben jelen van, így segíti a felépülést - …
… a teljesség igénye nélkül…
Bizonyára TE is ismersz pár jótékony hatást,
amit nem soroltam fel.
Kérlek, hogy oszd meg itt a hozzászólás rovatban,
hogy más is hasznosítani tudja a jó ismereteket.
Segítsük egymást így is 🙂
Köszönöm !!!
Hozzászólások
Zöldborsó — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>