Zeller
A zellerfélék családjába tartozik.
Már az ókorban is sok helyen elterjedt.
Fogyasztották többek között az Egyiptomiak és a görögök is.
Gyógynövényként tartották számon, amely jó vízhajtó,
remek az emésztési gondokra, de ételízesítőként sem vetették meg.
A 18. században kezdték nemesíteni,
a keserű ízt kívánták kivenni belőle.
Három típusát ismerjük:
- metélő zeller
- szárzeller
- gumós zeller
Energia- és ásványi anyag tartalma:
B1-, B2-, C-, K- vitamin; mész, foszfor, nátrium, kalcium,
antioxidánsok.
Élelmiszerkénti felhasználása:
Nyersen a leghatékonyabb, de használjuk levesként, levesek
ízesítőjének, salátákba, mártásokba, köretként, húsok ízesítésére.
A recepttárban találsz néhány egyszerűen elkészíthető
zelleres ételt.
Ide kattintva megtalálod a recepteket >>
A Pinteresten is megnézheted a képeket itt >>
Egészségre gyakorolt jótékony hatása:
Az itt felsorolt tünetek esetén vedd elő a józan eszed
és a használatot előzze meg orvosi diagnózis és kezelés.
- Vizelethajtó
- Görcsoldó
- Idegnyugtató
- Szív- és érrendszeri problémákra
- Afrodiziákumként tartják számon
a benne lévő növényi hormonok miatt. - Jó hatással van az alhasi vérkeringésre,
így az ott lerakódott nehézfémeket, mérgeket a véráramba juttatja. - A kóros gombákat, baktériumokat, kórokozókat pusztítja.
- …
- … a teljesség igénye nélkül…Bizonyára TE is ismersz pár jótékony hatást,
amit nem soroltam fel.Kérlek, hogy oszd meg itt a hozzászólás rovatban,
hogy más is hasznosítani tudja a jó ismereteket.Segítsük egymást így is 🙂
Köszönöm !!!
Hozzászólások
Zeller — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>