Sárgarépa
Sárgarépa
vagy murok:
Régóta használt zöldségféle.
A vadon előforduló növény vadmurok néven ismert.
Európa és Délnyugat- Ázsia területén (Irán, Afganisztán) őshonos.
Nemesített fajtáiról a XVII. századtól vannak adatok.
De i.előtt 1.században már élelmiszerként használták
vadon élő rokonát.
A sárgarépa nevével ellentétben nemcsak sárga színű,
hanem vannak fehéres és egészen fekete répatestek is.
Érdekesség:
A kaparós jószágnak jobb lesz a húsa, és szebb a tojása,
ha sárgarépát eszik.
Energia és ásványi anyag tartalma:
Tartalmaz A (karotin), B, C, E, K- vitamint, káliumot,
kalciumot, vasat, foszfort, cinket.
Sok vizet, cukrot, 1-1% fehérjét, rostot (cellulóz),
hamut és minimális zsírt és keményítőt.
Alapanyagai sokféle aminosavként, és más
hasznos savakként vannak jelen a répában.
Színét Béta-karotin tartalom adja.
(A vitamin hiány tünetei pl. a farkasvakság,
hajhullás, bőrszárazság)
Élelmiszerkénti felhasználása:
A húsleves elmaradhatatlan alkotója,
emellett sokféle módon fogyasztjuk.
Főzve, párolva sütve, nyersen, levesekben, főzelékekben,
köretként, salátaként széles körben használjuk.
De lehet belőle savanyúság és csipsz is.
A recepttárban találsz néhány egyszerűen elkészíthető
sárgarépás ételt.
Ide kattintva megtalálod a recepteket >>
A Pinteresten is megnézheted a képeket itt >>
Egészségre gyakorolt jótékony hatása:
Az itt felsorolt tünetek esetén vedd elő a józan eszed
és a használatot előzze meg orvosi diagnózis és kezelés.
- Fiatalon tart:
Béta – Karotin tartalma miatt, az előállított A-vitamin
bőrtápláló és vízmegtartó képességű,
emellett védőanyagot képez a bőr felszínén - Bőrbarát:
Karotin tartalmával meggátolja a bőr leégését,
C-vitaminja serkenti a kollagéntermelés ezzel simítja a bőrt - Megköti a szabadgyököket:
Minden részünknek jó, mert segítségével mérgező
vegyületek távoznak a szervezetből és nem alakul ki
degeneráció a testi sejtekben - Immunerősítő:
Ha naponta eszed, ellenállóvá teszi a testedet - Energiabomba, vitaminforrás:
Sok vitaminja és magas vas tartalma miatt
vitális energiával telíti a szervezetet - Jó a fogaknak:
Ásványi anyagai hatással vannak a fogakra,
meggátolják a szuvasodást és fehérítenek. - Látásjavító:
Béta- karotin tartalma miatt - Koleszterinszint csökkentő:
Kitakarítja az erek faláról a „rossz” koleszterint - Májregeneráló:
Támogatja a máj működését, fokozza hatékonyságát - Rendezi a beleket:
Magas rosttartalma miatt javítja a bélmozgást,
kisöpri a bélrendszert és pektinje segíti a
hasznos bélbaktériumok működését - Gyomorfekélyre, refluxra:
Lúgosító hatása és pektin tartalma miatt - Daganat ellenes:
Karotinjai és antioxidáns tartalma miatt - Vérnyomáscsökkentő:
Leveléből teát készítve leviszi a vérnyomást - Telíti a gyomrot:
Ezzel támogatva a súlycsökkentést - …
… a teljesség igénye nélkül…
Bizonyára TE is ismersz pár jótékony hatást,
amit nem soroltam fel.
Kérlek, hogy oszd meg itt a hozzászólás rovatban,
hogy más is hasznosítani tudja a jó ismereteket.
Segítsük egymást így is 🙂
Köszönöm !!!
Hozzászólások
Sárgarépa — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>