Retek
A retek a káposztafélék családjába tartozik.
Már az ókorban is igen elterjedt zöldségféle volt.
A japánok és kínaiak gyógyszerként is használták.
A 16. században érkezett meg Angliába,
ahol eleinte bőrgondokra, bélbetegségekre
vesebajokra alkalmazták.
Később fogyasztották csak zöldségként.
Formáját tekintve lehet hengeres, kerek, ovális.
Színe is igen változatos:
piros, fekete, lila, vörös, sárga, fehér.
Nálunk a legelterjedtebb fajta a hónapos, vagy vajretek.
Ezenkívül ismert még a jégcsapretek, fekete retek, sörretek…
Energia és ásványianyag tartalma:
A-, B-, B6-, C- vitamin, folsav, kalcium,
magnézium, réz, mangán
Élelmiszerkénti felhasználása:
Általában nyersen fogyasztjuk.
Sütve is kitűnő, bár így jelentősen veszít csípősségéből.
Ezenkívül ehetjük salátaként, főzelékként.
Leveleit is használjuk fel: salátában, pestoként kiváló vitaminforrás.
A recepttárban találsz néhány egyszerűen elkészíthető ételt.
Ide kattintva megtalálod a recepteket >>
A Pinteresten is megnézheted a képeket itt >>
Egészségre gyakorolt jótékony hatásai:
- Enyhén vizelethajtó, ezáltal méregtelenít
- Karbantartja a bélrendszert
- Gyulladáscsökkentő hatású
- Bőrgondok esetén is hatásos
- Serkenti az epetermelést
- Oldja az epehólyagban kialakuló köveket
- Csökkenti az epehólyaggyulladást
- Tisztítja a vért
- Vírusellenes hatása sem elhenygaolható
- Légúti betegségekre kitűnő étrendkiegészítő
… a teljesség igénye nélkül…
Bizonyára TE is ismersz pár jótékony hatást,
amit nem soroltam fel.
Kérlek, hogy írd be a hozzászólás rovatba,
hogy más is hasznosítani tudja a jó ismereteket.
Segítsük egymást így is 🙂
Köszönöm !!!
Kedves Marcsika Nagyon jó minden amit , írsz és a tevékenységeid is, igen sokrétűek, nagyon örülök, mindennek, amit írsz . további sok sikert , jó egészséget kívánok Neked!!! Tisztelettel Németh Katalin
Köszönöm!