Pasztinák
Pasztinák,
paszternák, peszternák, fehérrépa, olaszrépa, édesgyökér…
Európában őshonos gyökérzöldség, de megtalálható
a mérsékelt égövön szerte a Világban.
Az ókorban elterjedt élelmiszer alapanyag,
melynek elterjedése a mai krumpliéhoz volt hasonló.
Vadon élő alakja rétek, legelők, árokpartok,
útszéli növénytelepek lakója.
Az ernyősvirágúakon belül a zellerfélék családjába tartozik.
De amíg a zellernek minden része felhasználható élelmiszerként,
addig a pasztinák levele nem ízletes, nem használják főzésben.
Sőt, hangyasavat tartalmaz, ezért van akinél
allergiás bőrreakciót válthat ki a szedésekor.
Könnyen termeszthető, talajban sem igazán válogatós.
Ahol a petrezselyem nem terem meg, a pasztinák vígan virít.
Energia és ásványi anyag tartalma:
B1, C- vitamin, kalcium, foszfor, vas van benne.
Magas a fehérje, ásványi só és szénhidrát tartalma,
ami nagy rosttartalommal párosul.
Élelmiszerkénti felhasználása:
A petrezselyemhez hasonló, de kissé édesebb,
fűszeresebb ízű gyökér jól illik a húslevesbe,
zöldséglevesekbe, krémlevesnek, párolva,
köretnek, pürének, és nyersen salátákban.
Krumplihoz hasonló módon lehet elkészíteni
– érdemes vele kísérletezni.
Jó még aszalványként és csipsznek megsütve is.
Kicsit több sót kíván, mint a petrezselyem.
A recepttárban találsz néhány egyszerűen elkészíthető
pasztinákos ételt.
Ide kattintva megtalálod a recepteket >>
A Pinteresten is megnézheted a képeket itt >>
Egészségre gyakorolt jótékony hatása:
Az itt felsorolt tünetek esetén vedd elő a józan eszed
és a használatot előzze meg orvosi diagnózis és kezelés.
Hasonló hatása van, mint a petrezselyemnek.
- Vizelethajtó, görcsoldó, ödéma csökkentő,
húgyúti fertőzésekre:
Illóolaj tartalma és mikroelemei miatt. - Vesekőre, vesehomok:
Oldódik általa. - Epekő kialakulás megelőzésére, gyomor és
emésztési gondokra, szélhajtóként:
Rostjai élénkítik a bélműködést, anyaga tisztítja a májat. - Légzésjavító:
Hetente 3-4 szer enni. - Betegségből lábadozók feljavítására:
Pasztinákot tejben főzni és azt adni a gyógyulónak. - Vércukorszint harmonizáló:
Minél többször fogyasztani. - Csonterősítő:
Kalcium, foszfor tartalma miatt. - Lázcsillapító:
Pürének elkészítve, vagy megfőzve és levesként fogyasztva. - Potencianövelő:
Vérbőséget segíti, nemi mirigyeket aktivizál. - …
… a teljesség igénye nélkül…
Bizonyára TE is ismersz pár jótékony hatást,
amit nem soroltam fel.
Kérlek, hogy oszd meg itt a hozzászólás rovatban,
hogy más is hasznosítani tudja a jó ismereteket.
Segítsük egymást így is 🙂
Köszönöm !!!
Hozzászólások
Pasztinák — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>