Kelkáposzta
Kelkáposzta
Változatai:
leveles kel, fodros kel, fodros leveles kel, kínai kel…
A káposztafélék családjába tartozik.
Rendkívül értékes téli vitaminforrás, annál is inkább,
mert a hideget jobban viseli testvérénél, a fejes káposztánál.
Kis szalma takarással átteleltethető a szabadban-
főleg a leveles változatai-, és télen is frissen szedhetjük a kertből.
Viszonylag jól tűri a szárazságot, de vizet meghálálja.
Ázsiából származik, egyes régi iratokban
olaszkáposzta néven említik,
jelezve talán első európai megjelenését.
Ma a Világon szinte mindenütt termesztik,
mert értékes tápanyagban gazdag és finom.
Energia és ásványi anyag tartalma:
Egy adagja fedezi egy átlagos ember napi A- és C-vitamin
szükségletét, de van benne jócskán B1,2 és E- vitamin is.
E mellett sok benne a fehérje, a szénhidrát,
az emésztést segítő rostanyag.
Rendkívül sok alapvető ásványi sót tartalmaz.
Van benne többek között kalcium, kálium, magnézium,
kén és vas is.
Élelmiszerkénti felhasználása:
Többféle leves, főzelék készíthető belőle,
a húsleves ízletes kelléke.
Rakott kel, fasírt, töltelék alapanyag is lehet.
Jó fűszere a kömény és a fokhagyma.
Nyersen nem igazán szoktuk fogyasztani.
recepttárban találsz néhány egyszerűen elkészíthető
kelképosztás ételt.
Ide kattintva megtalálod a recepteket >>
A Pinteresten is megnézheted a képeket itt >>
Egészségre gyakorolt jótékony hatása:
Az itt felsorolt tünetek esetén vedd elő a józan eszed
és a használatot előzze meg orvosi diagnózis és kezelés.
- Magas fehérje, szénhidrát, vitamin és ásványi anyag
összetétele miatt javasolt gyakran fogyasztani. - Gazdag vitamintartalma adja immunerősítő,
gyulladásgátló erejét. - Antioxidánsokkal segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait.
- Kalciumtartalma jó a csontozatunknak.
- Segíti a méregtelenítést, ezért diétákban is helye van.
- Laktató, magas tápanyagtartalma miatt.
- Alacsony kalóriatartalma miatt jó a fogyókúrázóknak.
- A vas és a magnézium tartalma a mozgásszervi gondokra
és a szív és érrendszerre is jótékonyan hat és akkor
a vér oxigénszállító képességéről még szó sem volt. - Rosttartalma jótékony hatással van az emésztésre.
- Kipréselt kelkáposzta levét jó fogyasztani
a fiatalos bőrért és hajért. - Dunsztkötésként használható gyulladásokra,
fájdalomcsillapításra ugyanúgy, mint a káposzta.
(térd, csukló, derék területe, furunkulusok, begyulladt körömház)
Bizonyára TE is ismersz pár jótékony hatást,
amit itt most nem soroltam fel.
Kérlek, hogy oszd meg itt a hozzászólás rovatban,
hogy más is hasznosítani tudja a jó ismereteket.
Segítsük egymást így is 🙂
Köszönöm !!!
Hozzászólások
Kelkáposzta — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>