Cékla
Cékla, céklarépa, vörösrépa…
(érdekesség, hogy legközelebbi rokona a vörös mángold)
Cukorban gazdag gyökérzöldség.
A rubinvörös céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség.
A Földközi tenger környékén (Babilónia, Fönícia) őshonos.
A görögök azt tartották róla, hogy hűsíti a vért.
A kissé földízű, édeskés zöldség ősi rómaiak a céklalevet láz
és székrekedés kezelésére fogyasztották,
sőt afrozidiákumnak tartották.
Indiában az ajurvédikus orvoslás vérképzőként
valamint emésztőrendszeri gondoknál alkalmazzák.
Mára az egész világon elterjedt rendkívül jó tulajdonságai
és könnyű termesztehetősége miatt.
Energia és ásványi anyag tartalma:
B1-, B2-, B3-, B6-, B7- és C-vitamin, elsőosztályú folsav
(B9, M vitamin) forrás, van benne kálium, kalcium, vas,
nátrium, szilícium, foszfor, magnézium, réz, cink, mangán,
kén, jód, kobalt, króm, nikkel, szelén …
Élelmiszerkénti felhasználása:
Legismertebb elkészítési módja savanyúságként,
nyersen salátaként és céklaléként.
De sütőben sütve, főzve, köretként, levesnek is kiváló.
Étkezéshez a gyökere és a levele is jó.
Télen az egyik legolcsóbb vitaminforrás.
Hetente többször is jó lenne fogyasztani.
A recepttárban találsz néhány egyszerűen elkészíthető
céklás ételt.
Ide kattintva megtalálod a recepteket >>
A Pinteresten is megnézheted a képeket itt >>
Egészségre gyakorolt jótékony hatása:
Az itt felsorolt tünetek esetén vedd elő a józan eszed
és a használatot előzze meg orvosi diagnózis és kezelés.
Röviden összefoglalva a lényegesebb tulajdonságait.
- lúgosít
- antioxidáns
- segíti a vörösvérsejtek képzését (rendkívül erős vérképző)
azzal, hogy a vas belőle jól be tud épülni a testbe - nitrátjai szervezetünkben nitrogén-monoxiddá alakulnak,
ez tágítja az ereket ezzel a vérkeringést segíti és
így a vérnyomást is rendben tartja,
valamint az agy oxigénellátása is egyenletesebb lesz általa - magas nitráttartalma javítja az állóképességet
- nagy rosttartalma segíti a bélműködést
ezzel méregtelenítve a bélcsatornát - méregteleníti a májat (antioxidáns hatóanyagai a szabadgyököket semlegesítik)
- szabályozza az anyagcserét
- méregtelenítő, súlycsökkentő diéták kiváló összetevője
- Káliumtartalma jó hatással van a szívre
- várandósoknak javasolt, mert segíti a magzat egészséges
fejlődését (folsav az idegrendszer fejlődéséhez) - segíti a sebgyógyulást, és az izomszövet épülését
- magas nitráttartalma miatt javítja az állóképességet
- aktivizálja a nyirokrendszert- vízhajtó
- levele kitűnő kalciumforrás
- serkenti a sejtnövekedést, a sejtmag megújulását
- tumorellenes hatású
… a teljesség igénye nélkül…
Bizonyára TE is ismersz pár jótékony hatást,
amit nem soroltam fel.
Kérlek, hogy oszd meg itt a hozzászólás rovatban,
hogy más is hasznosítani tudja a jó ismereteket.
Segítsük egymást így is 🙂
Köszönöm !!!
Hozzászólások
Cékla — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>