Borsó
A borsó a pillangósvirágúak családjába tartozik.
Nálunk szinte minden zöldségeskertben termesztik,
mivel nem túl igényes a talajra.
(cukorborsó, velőborsó, kifejtőborsó)
Nagyon régi kultúrnövény az emberiség életében:
Egyes leletek szerint már az ie. VII. évezredben megjelenik
Közép- Ázsiában (Irán, Afganisztán…)
Finom, édeskés íze miatt a gyerekek is szeretik.
Ami nagy előny a zöld színű más zöldségfélékhez képest.
Energia és ásványi anyag tartalma:
Rostokban gazdag, amivel segíti a bélműködést.
B1-, B2-, C- vitamint és Béta-karotint tartalmaz.
Kevesen tudják, hogy igen magas a fehérjetartalma
(esszenciális aminosav), pl. közel háromszorosa a krumpliénak.
Magnézium, kalcium, foszfor, kálium, vas, cink,
mangán, réz… ásványi anyagai.
Élelmiszerkénti felhasználása:
A borsó nagyon sok formában fogyasztható.
Készíthető belőle zöldségleves, főzelék, párolva köret,
sokak által ismert zöldborsó pörkölt, tartalmas saláta kellék.
Egészségre gyakorolt jótékony hatása:
Az itt felsorolt tünetek esetén vedd elő a józan eszed
és a használatot előzze meg orvosi diagnózis és kezelés.
- Magas fehérje, szénhidrát, vitamin és ásványianyag
összetétele miatt javasolt gyakran fogyasztani. - A magnézium nagy mennyisége jótékony hatással van a csontokra,
azaz a kalcium jobban beépül és bent is marad.
Segíti a csont és izom sérülések regenerálódását is. - A magnézium jót tesz a szívizomnak is.
Ezek miatt jótékony a szív és érrendszeri betegségeknél
és azok megelőzésében. - Jó hatással van a vérnyomásra és a koleszterin harmonizálására.
- Rendezi a belek működését.
- Gluténra érzékenyeknél jó a zöldborsó lé fogyasztása.
- Zöld színe regenerál, ezért előnyös a vérképzésre
és az immunrendszernek is. - Magas ásványi só tartalma miatt táplálja a kiürült szervezetet.
Bizonyára TE is ismersz pár jótékony hatást,
amit itt most nem soroltam fel.
Kérlek, hogy oszd meg itt a hozzászólás rovatban,
hogy más is hasznosítani tudja a jó ismereteket.
Segítsük egymást így is 🙂
Köszönöm !!!
Hozzászólások
Borsó — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>