Póréhagyma
A póréhagyma
Mára népszerű növénnyé vált nálunk is.
A hagymafélék hatalmas családjába tartozik.
Már Egyiptomban is fogyasztották,
igen ősi konyhakerti növény.
Ma szinte az egész világon ismerik.
Íze, illatanyaga szolidabb, mint vöröshagyma,
lila hagyma, fokhagyma testvéreié.
Föld alatti megvastagodott henger alakú szárát fogyasztjuk.
Érdemes feltölteni a hagyma sort földdel,
így megnövelhetjük a hagyma fogyasztható részét.
Jól bírja a hideg napokat is, így amíg a föld nem fagy meg,
helyén hagyható és onnan szedhető.
Szalma takarással a föld fagyossága későbbre tolható,
Így szinte mindig frissen fogyaszthatjuk.
Energia és ásványi anyag tartalma:
Nagy mennyiségben tartalmaz B-, C- és K- vitamint, folsavat, vasat.
De van benne jócskán foszfor, kálium,
cink, kalcium, magnézium, mangán.
Antibakteriális hatású kén alapú vegyülete az allicin.
Élelmiszerkénti felhasználása:
A póréhagyma nagyon sok formában fogyasztható:
Nyersen, párolva, főzve, sütve, szárítva.
Lehet belőle főételként főzeléket, levest készíteni,
de köretként, saláták ízesítésére, vagy fűszerként is kiváló.
Egészségre gyakorolt jótékony hatása:
Az itt felsorolt tünetek esetén vedd elő a józan eszed
és a használatot előzze meg orvosi diagnózis és kezelés.
- Fent felsorolt magas ásványianyag- és vitamin
tartalma miatt érdemes gyakran fogyasztani - Jótékony hatással bír víz háztartásunkra azzal,
hogy enyhe vízhajtóként működik - Rendezi a vér koleszterinszintjét
- Szív- és érvédő hatása kiváló
- Rendezi a vérnyomást, értágító hatása
- Fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő
- Féregűző szerként is régóta bevált
- Enyhíti az asztmás tüneteket
- Meghűléses bajok esetén, nyák- és köhögésoldó
- … a teljesség igénye nélkül…
Bizonyára TE is ismersz pár jótékony hatást,
amit itt most nem soroltam fel.
Kérlek, hogy oszd meg itt a hozzászólás rovatban,
hogy más is hasznosítani tudja a jó ismereteket.
Segítsük egymást így is 🙂
Köszönöm !!!
Hozzászólások
Póréhagyma — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>