Print Options:

Póréhagyma leves

Mennyiség1 Serving

Könnyen, gyorsan elkészíthető és könnyű ebéd, vagy vacsora.

Póréhagyma leves

 2 darab póréhagyma
 5 gerezd fokhagyma
 5 dkg vaj, vagy étolaj
 4 EK liszt
 5 dl főzőtejszín
 1 tk kristálycukor
 1 tk só, bors
 1 csomó petrezselyemzöld
 10 dkg sajt (reszelhető)
1

Pucold meg a fokhagymát és vágd apróra, vagy nyomd át fokhagyma nyomón.
(én jobban szeretem az ízét, ha aprítva készül)

2

Karikázd fel a póréhagymákat, kb. 2 mm-es darabokra.
(a halványzöld részét is fel szoktam használni)

3

Forrósíts fel egy 4 literes fazekat és szórd bele a cukrot,
amit karamellizálj. (szép aranybarna színe legyen)

4

Tedd bele a vajat, olvaszd föl.
Amint fölolvad, jöhet a fokhagyma ami csak
éppen kapjon egy kis színt.

5

Borítsd bele a póréhagyma karikákat és sózd, borsozd.
Fedő alatt párold puhára, közben gyakran keverd
és önts rá kevés vizet, ha túl száraz.
(jobban szétmegy majd, ha vízzel kicsit megöntözöd,
de csak épp annyival, hogy a fazék alja nedves legyen)

6

Amikor puha a póré, jöhet a liszt, szórd a tetejére és keverd el.
Addig keverd, míg szinte száraz lesz a massza.
(garantáltan krémes lesz)

7

Erre öntsd rá a tejszínt és alaposan keverd el,
majd öntsd föl úgy 1 l vízzel.
A fakanalat cseréld le habverőre és azzal keverd tovább.
(a vizet addig pótold, míg krémes állagot kapsz)

8

Közben vágd apróra a petrezselyemzöldet és szórd a levesbe.
(keveset hagyj meg a tányérra díszítésnek)

9

Ha felforrt és megfelelőnek találod az állagát,
és ízét, készen van, ha nem pótold, ami kell.
Tálalásnál szórj a tányér aljára reszelt sajtot, amire jön a leves és még a tetejére is mehet sajt- ízlés szerint.