Print Options:

Krumpli főzelék, sült hagymával

Mennyiség4 főreElőkészítés5 percElkészítés40 percÖsszesen45 perc

Gyerek koromban képes voltam egy két literes ételhordóból is kienni ezt az egyszerű, ám ízletes ételt.

Krumpli főzelék

 10 darab Közepes méretű krumpli
 3 fej vöröshagyma (egy kisebb, két nagyobb)
 3 gerezd fokhagyma
 7 darab babérlevél
 1 tk só, bors, pirospaprika
 2 dl tejfől
 5 dl tej
 5 EK zsiradék
 4 EK liszt
 2 EK 10%-os ecet (választható)
1

Hámozd meg a krumplikat és vágd kockára (ha gyorsan szeretnél enni, akkor kis méretűre).
Tedd föl főni egy kb. 4 literes lábasban.

2

Tegyél a főzővízbe egy keskeny csíkokra vágott vöröshagymát és pár gerezd fokhagymát, babérlevelet. Sózd, borsozd.

3

Egy 2 literes lábasban készíts világos rántást 2 evőkanál zsiradék és 4 evőkanál liszt felhasználásával.

4

Ha készen van, vedd le a tűzről és szórj bele egy teáskanálnyi pirospaprikát, keverd el.
Borítsd bele a tejfölt ezzel is keverd el. Majd hígítsd tovább a tejel és csomómentesen keverd össze.

5

Vágj fel 2 nagyobb vöröshagymát vastagabb csíkokra.

6

Tegyél a tűzre egy nagyobb serpenyőben 2 kanál zsiradékot, amint fölolvadt, borítsd bele a hagymát. Párold üvegesre.

7

Vedd le a tűzről és szórj rá egy teáskanál pirospaprikát, keverd el. (ez lesz a feltét a főzeléken.

8

Közben elkészült a krumpli (ellenőrizd, hogy puha-e). Öntsd bele a rántásos tejfölt és forrald össze.

9

Van, aki szereti kicsit savanykásan, neki 2 evőkanál 10%-os ecetet javaslok a főzelékkel összeforralni.

10

Lehet tálalni a tányér tetejére halmozott hagymacsíkokkal és paprikás mártással ízesítve.