Mángold
Mángold
levél mángold, bordás mángold, leveles répa,
salátarépa, fehér cékla…
Ahhoz képest, hogy kevesen ismerik,
elég sok elnevezése használatos.
Disznóparéjféle, mely a répafélék népes családjába tartozik.
Szerteágazó, viszonylag íztelen hajszál gyökérzete
fogyasztásra alkalmatlan, levelét használjuk.
Azt tartják, hogy rokona a tengeri répa, a cékla és a sárgarépa is.
Ázsiában, a Földközi tenger környékén már jóval
időszámításunk előtt ismert volt.
Még az 1800-as években is széles körben termesztették,
ismerték jótékony gyógyhatását is.
Mára kissé elfeledett, de újra felfedezés előtt álló
nagyon ígéretes növény.
Két fajtája van, a bordás és a metélő mángold, mindkét féle
a zöld és célka szín sok árnyalatában előfordul.
Energia és ásványi anyag tartalma:
Magas a A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K- vitamin tartalom,
de van benne jócskán magnézium, mangán, kálium, vas, réz,
kalcium, cink, foszfor, folsav, triptofan (aminosav), protein,
biotin (H vitamin) és magas a pektin és rosttartalma is.
Egyesíti magában a spenót, célka, sárgarépa, spárga
jótékony hatásait.
Ezekkel ellentétben azonban egész évben szedhetőek a levelei.
Élelmiszerkénti felhasználása:
A metélő- vagy levél mángoldot úgy használjuk, mint a spenótot.
A bordás mángoldot, melynek széles levélnyele van,
úgy készíthetjük, mint a spárgát, kínai kelt, rebarbarát…
Zsengén mindkettő alkalmas nyers salátákba.
Párolt, főtt állapotban télire jól lefagyasztható.
Kedvelt fűszere a fokhagyma.
Készülhet fokhagymás, párolt leveleiből kis tejszínnel köret.
Tehetünk hozzá tört krumplit- ekkor jobban telít.
Párolt leveleit megtölthetjük.
Tésztákra is tehetjük, vagy egyszerűen főzeléknek készíthetjük.
Levélnyeléből zöldségpörkölt, pizzafeltét készülhet.
Kiránthatjuk vagy fokhagymával vajon párolva körteként ehetjük.
Levélnyélből turmix üdítő, párolva kis citrommal,
mézzel kompót készíthető.
Mindkét része alkalmas krémleves elkészítésére.
Legjobb a zsenge hajtásait nyersen salátákhoz keverni,
vagy leturmixolni.
A recepttárban találsz néhány egyszerűen elkészíthető
mángoldos ételt.
Ide kattintva megtalálod a recepteket >>
A Pinteresten is megnézheted a képeket itt >>
Egészségre gyakorolt jótékony hatása:
Az itt felsorolt tünetek esetén vedd elő a józan eszed
és a használatot előzze meg orvosi diagnózis és kezelés.
- Élénkítő hatású
szerves savak és magas C-vitamintartalma miatt
több van benne, mint a paradicsomban - Emésztést elősegítő
sok benne a pektin - Fogyást segítő
alacsony kalóriatartalom, sok rost - Jó a szemre, a körömre, a hajra
Karotin-A-vitamin tartalom miatt - Bőrvédő
Karotin,- A-vitamin tartalma miatt - Antioxidáns tartalma
egészségesen tart, erősíti immunrendszert,
megköti a szabad gyököket
(megvéd a daganatos megbetegedésektől) - Csonterősítő
K-vitamin - Szabályozza a vércukor szintet
- Gyulladáscsökkentő hatású
- Jó hatással van
a keringésre és a vérnyomásra
a vérerek rugalmasak maradnak - Serkenti
az agyműködést és az idegrendszer működését - Rugalmasan
tartja az izmokat - Fentiek miatt lassítja
az öregedés folyamatait - Egy csésze mángold
fedezi a napi kálium szükségletünket - …
… a teljesség igénye nélkül…
Bizonyára TE is ismersz pár jótékony hatást,
amit nem soroltam fel.
Kérlek, hogy oszd meg itt a hozzászólás rovatban,
hogy más is hasznosítani tudja a jó ismereteket.
Segítsük egymást így is 🙂
Köszönöm !!!
Már régóta ismerem és használom a mángoldot, és a sok jó tulajdonséghoz még egy: nem egynyári, hanem kétéves, a kertben a tavalyi addig mindig kitart, amíg az idei már szépen megnő. igy mindig van friss mángoldom. A felhasználása pedig példamutatóan sokféle