Krumpli, burgonya
Krumpli, burgonya,
pityóka, krumpedli, kolompér, kompér, kolompír,
korompér, krompér, grulya, földialma, svábtök …
Elnevezéseinek sokasága is jelzi, hogy mennyire
elterjedt élelmiszer alapanyag.
E mellett nem elhanyagolható egészségre gyakorolt hatása sem.
Peru és Chile hegyeiben őshonos növény,
ahol több ezer éve fontos élelmiszer alapanyag.
Ma már több ezer fajtája ismert, az egész világon termesztik.
A burgonyafélék családjába tartozik,
keményítőben gazdag föld alatt növő gumóját fogyasztjuk.
Könnyen emészthető, hűvösben tárolva nyárig jól eltartható.
Lágyszárú, nálunk elterjed fajtái fagyra, hidegre érzékenyek.
Sokan azt gondolják, hogy a krumpli a növény termése
– ez nem így van, mert termése az 50-90 cm magas lágy szár
tetején megjelenő paradicsom kinézetű, apró gömböcske.
Amit megeszünk az az ún. tarack, amiből aztán
kialakul a gumó (ággumó).
Többi része (szára, gyümölcse, zöld rész a gumón)
mérgező anyagokat tartalmaz.
Energia és ásványi anyag tartalma:
A, B, C, K-vitamin, foszfor sók, kálium, karotin, citromsav,
tejsav, allantoin, szolanin…
Néhány jelentősebb összetevő:
- 18% keményítő
- 1–2% fehérje
- 110–180 mg/kg B-vitamin
- 700–1000 mg/kg C-vitamin
Élelmiszerkénti felhasználása:
A krumpligumó bármilyen formában (hámozva, héjában,
főzve, sütve, párolva…) elkészíthető.
Használhatjuk levesbe, főzeléknek, salátákhoz,
olajban-, zsírban sütve, köretként, kenyérbe, kelt-, sült- és főtt tésztákhoz.
A recepttárban találsz néhány egyszerűen elkészíthető
krumplis ételt.
Ide kattintva megtalálod a recepteket >>
A Pinteresten is megnézheted a képeket itt >>
Egészségre gyakorolt jótékony hatása:
Az itt felsorolt tünetek esetén vedd elő a józan eszed
és a használatot előzze meg orvosi diagnózis és kezelés.
- Felső légúti panaszokra:
Inhaláláshoz a krumplit héjastul vágd karikára, főzd forrásig,
majd inhalálj fölötte egy törölköző alatt. - Székrekedésre:
Meghámozott krumpli főzőleve enyhén hashajtó hatású,
idd meg, ha ilyen gondjaid vannak. - Vízhajtásra:
Egy nyers krumplit reszelj le, nyomkodd ki a levét és idd meg. - Álmatlanságra:
Héjában főzött krumpli levét idd meg lefekvés előtt. - Aranyérre:
3:1 arányban burgonyaszárat, rozmaringlevelet forralj fel
2-3 liter vízben. A vizét keverd össze annyi vízzel,
hogy ülőfürdőként használhasd.
Vagy/és nyers krumpliból faragj kúpformát és helyezd föl
– nyugtatja, majd lassan megszünteti az aranyeret. - Reuma, ízületi panaszokra:
Krumpliszárat főzz 15 percig 2-3 liter vízben.
Ebben a lében áztasd a fájó területet. - Bőrtisztítás:
Nyers szeleteket tegyél az arcodra- lágyítja, tisztítja a bőrt. - Napégésre, pattanásra:
Nyers krumplit lereszelve az égett bőrre tenni. - Kelésekre, kisebb forrázott sebekre, gennyedző felületekre, zúzódásokra:
Nyers krumpli levével borogatni. - Ideges gyomorpanaszok (sav, fekély, reflux), vízhajtásra:
Lereszelt nyers burgonya kipréselt levét étkezés után fogyaszd,
vagy héjában főtt krumplit főétkezésként. - Salaktalanítás, lúgosítás:
Egyél kúraszerűen főtt tört sós krumplit 3 hétig,
főétkezésként, naponta 3 x. - Fejfájás, migrén:
Nyers krumpliszeleteket a homlokra és a halántékra. - Fáradt, gyulladt szemre:
Nyers krumplit lereszelve géz közé téve csukott szemre
helyezni, vagy vékony nyers krumpliszeletet
pár percre a szemhéjra tenni. - Magas vérnyomásra:
Minden héten, hetente egyszer egész nap csak héjában főtt
sótlan krumplit egyél. (aznap kevés vizet igyál) - …
… a teljesség igénye nélkül…
Bizonyára TE is ismersz pár jótékony hatást,
amit nem soroltam fel.
Kérlek, hogy oszd meg itt a hozzászólás rovatban,
hogy más is hasznosítani tudja a jó ismereteket.
Segítsük egymást így is 🙂
Köszönöm !!!
Hozzászólások
Krumpli, burgonya — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>