Káposzta
Káposzta
vagy káposztafélék
népszerű családjába a következők mind beletartoznak:
fejes-, lila-, káposzta; bimbós-, kínai-, bordás-, leveles kel; karalábé, karfiol, brokkoli, retek, mustár, torma, zsázsa… (hogy csak azokat említsem, amelyeket étkezési célra használunk)
A világ szinte minden táján megtalálható valamelyik fajtája,
de főleg a mérsékelt és a mediterrán égövön.
Az egyik legrégebben termesztett növény.
A tőlünk északra élők fő táplálékai között első helyet foglal el.
Rendkívül nagy a tápanyag és a vízigénye.
Energia és ásványi anyag tartalma:
Jelentős az A, B1,2,6, 9, 12, C, E, K- vitamin tartalma.
Sok aminosavat, béta-karotint, glutamint, folsavat tartalmaz.
Van benne bőven kalcium, magnézium, kálium,
cink, mangán és vas.
Magas rosttartalommal, tejsav és antioxidáns,
mustárolaj összetevőkkel.
Kevés fehérjét és cukrot is tartalmaz.
Pl.:
1 csésze káposzta 90% kálium, 50% C-vitamin
szükségletünket fedezi.
Élelmiszerkénti felhasználása:
Fogyasztjuk főve, sütve, nyersen, savanyítva,
levesek, köretek, péksütemények, sós édes sütemények,
tészták, savanyúság formájában.
A recepttárban találsz néhány egyszerűen elkészíthető
káposztás ételt.
Ide kattintva megtalálod a recepteket >>
A Pinteresten is megnézheted a képeket itt >>
Egészségre gyakorolt jótékony hatása:
Az itt felsorolt tünetek esetén vedd elő a józan eszed
és a használatot előzze meg orvosi diagnózis és kezelés.
A népi gyógyászat régi szere.
- segíti a fogyást:
káposztaleves kúra (méregtelenítő hatása által) - immunerősítő:
C-vitamin tartalma miatt, főleg a savanyú káposzta
megköti a mérgező szabadgyököket - gyulladáscsökkentő:
gazdag aminosavakban - bőrszépítő:
antioxidáns tartalma bőr öregedés gátló - izomfájdalomra (izomláz):
magas tejsav tartalma miatt - daganat képződés ellen:
diindolmetán, szinigrin, lupeol, szulforarofán,
indol 3-karbinol, szulfarofán (izotiocianátok) - szembajokra:
Béta karotin > A vitamin miatt - elmefrissítő:
K-vitamin tartalma miatt - gyomorfekélyre egyéb fekélyre:
A káposzta kifacsart levét fogysztani (glutamin, tiocianát) - emésztést serkentő, rendezi a beleket:
magas rost- és cellulóztartalom miatt - külső fekélyek, ízületi gondok, köszvény, zúzódások,
kelések, pattanások:
káposztalevéllel borogatni általában mindenféle gyulladást
lereszelve, géz közé- rá a helyre pakolásként
fertőtlenítő, nyugtató, hámosító hatása van - köhögéscsillapító:
mellkasra helyezni borogatásként,
inni a savanyúkáposzta levét - természetes antibiotikum:
magas vitamin és mustárolaj tartalma miatt - vízhajtó:
segíti a mérgek kiürülését
A savanyú káposztáról (mert megérdemli):
Azt tartják a kutatók, hogy Kínából terjed el.
Probiotikus tejsav- baktériumok az erjesztő hatásra elszaporodnak,
ezzel segítve az emésztőrendszer munkáját.
Magas C-vitamin tartalmát megőrzi, és ízesítő fűszerei
(kömény, bors, babér, erős paprika cső)
mind jótékonyan hatnak az egészségre.
Folsav tartalma segíti a C-vitamin hasznosulást a szervezetben.
Erjedés során ún. kolin keletkezik, ami a zsír anyagcserét fokozza
ezzel csökkentve pl. a vérzsírt.
… a teljesség igénye nélkül…
Bizonyára TE is ismersz pár jótékony hatást,
amit nem soroltam fel.
Kérlek, hogy oszd meg itt a hozzászólás rovatban,
hogy más is hasznosítani tudja a jó ismereteket.
Segítsük egymást így is 🙂
Köszönöm !!!
Hozzászólások
Káposzta — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>