Hagymafélék
Hagymafélék változatai:
- vöröshagyma (hajma, vereshagyma,
zsidószalonna, mózespecsenye) - lila hagyma
- fehér hagyma
- fokhagyma
A liliomfélék/amariliszfélék családjába tartozó növény
őshazája Közép- Ázsia.
Időszámításunk előtt 5000 körül már termesztett növény.
Termesztették a sumérok, használták Egyiptomban,
Indiában, Kínában.
De Amerika hódítói is leírták, hogy az indiánok
is használták változatos fajtáit.
Egyiptomban az öröklét jelképe volt,
a sírok elmaradhatatlan védelmi kellékeként.
Mi is igen régen alkalmazzuk a konyhában.
Energia és ásványi anyag tartalma:
A, B6, C, E- vitamin, folsav, nátrium, kálium, vas,
kén (allilszulfidban), illóolajok, pektin, guvertin,
flavonoidok, természetes cukrok, sok rost…
Élelmiszerkénti felhasználása:
Fogyasztjuk nyersen, párolva, főzve, sütve.
Önálló ételként levesnek, pirítva köretnek,
de főleg ételek alap alkotórészeként.
Készítenek belőle lekvárt, és pizza feltétben,
szendvicsekben, salátákban is gyakori.
A recepttárban találsz néhány egyszerűen elkészíthető
hagymás ételt.
Ide kattintva megtalálod a recepteket >>
A Pinteresten is megnézheted a képeket itt >>
Hagymafélékről
Vöröshagyma:
A lent fölsorolt gyógyhatások főleg
a vöröshagymára vonatkoznak.
Sok fajtája ismert, van erősebb, gyengébb ízű,
szárazabb, vagy levesebb állagú.
Minél kisebb a víztartalma és minél erősebb ízű,
hatása annál intenzívebb.
Lila hagyma:
Enyhén csípős, édeskés.
Kisebb hatóanyag tartalommal.
Fehér hagyma:
Lágy ízű hagyma, főleg nyersen, salátákba fogyasztjuk.
Fokhagyma:
Míg a többi hagymát főleg zöldségként használjuk,
a fokhagyma fűszerként terjed el.
Igen intenzív antibakteriális hatása miatt
naponta lenne jó fogyasztani.
Ismerjük még (a teljesség igénye nélkül) a sonkahagymát,
a mogyoróhagymát, a salottahagymát,
a gyöngyhagymát, a póréhagymát.
Tavasszal kedvelt zöldségféle az újhagyma.
Leveles hagymaváltozatok a metélőhagyma,
a metélő fokhagyma és a medvehagyma.
A póréhagymáról külön írtam itt >>
TIPP a hagymaszag ellen:
Kéztisztítás hideg vízzel és sóval, majd szappannal meleg vízzel.
Étkezés után petrezselyem vagy almaszelet rágcsálás.
A lehűtött hagyma illóolajai vágásnál dermedtek,
így nem csípi annyira a szemet- tedd hűtőbe használat előtt,
ha irritálna feldolgozás közben.
Egészségre gyakorolt jótékony hatása:
Az itt felsorolt tünetek esetén vedd elő a józan eszed
és a használatot előzze meg orvosi diagnózis és kezelés.
- megfázáskor, asztma, hörghurut ellen:
baktériumölő hatása miatt (allilszulfid) - bélféreg űző:
naponta nyersen enni - vizelethajtó:
nyersen és főzve is megtartja ezt a hatását - köhögés csillapító:
főleg teaként (főzz meg héjában 1-2 kisebb fej hagymát,
fogyaszd el a teát mézzel, citrommal) - étvágygerjesztő, emésztést serkentő:
gyakran fogyasztani - vércukorszint-, koleszterin csökkentő:
nyersen és főzve fogyasztva (allil propil diszulfid miatt 🙂 - orrmelléküreg gyulladásra:
reszeld le és szagold- illóolajai felpárolognak
és baktériumölő hatást fejtenek ki. - látásjavító:
illóolajai tisztítják a szemet - szív- érrendszerre, érlemeszesedést gátló:
naponta egy jó hagymás leves,
vagy nyersen fogyasztva a flavonoidok miatt - ízületjavító:
hagymapakolás fájó ízületre - nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású:
nyersen és főzve
gyógyszer a konyhából!!! - doppingoló:
megnöveli a fizikai teljesítményt - csontritkulás ellen:
növeli a csontsűrűséget, naponta fogyasztani - szemölcs eltávolításra:
vágott felületével a szemölcsöt bedörzsölni,
fokhagyma pép csak a szemölcsre téve
elpusztítja a kórokozókat - hajhullásra:
reszelt hagyma és só keverékével dörzsölni a fejbőrt
… a teljesség igénye nélkül…
Bizonyára TE is ismersz pár jótékony hatást,
amit nem soroltam fel.
Kérlek, hogy oszd meg itt a hozzászólás rovatban,
hogy más is hasznosítani tudja a jó ismereteket.
Segítsük egymást így is 🙂
Köszönöm !!!
Hozzászólások
Hagymafélék — Nincs hozzászólás
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>